渋谷に新たに開館する複合施設のファサードとランドスケープのデザイン・監修を担当した。施設前面に設けられた1000㎡の面積を持つ広場と地形に沿って建物を貫通する通路は、街を行き交う人の流れを誘導するとともに、新たな用途と可能性を空間として街に還元する。広場には円形が集まってできた形の植栽緑地を複数配置し、「ひだ」や「たまり」をもたせることで自然と人が集い、さまざまな居場所が見つかる構成とした。和洋混在させた植物は四季や成長によって表情を変える。
ファサードデザインは施設のコンセプトや街の特殊性を汲み、風がぶつかってざわめく梢や捕食者に遭遇して突然向きを変える魚群といった、自然界の中での「群」としての動きに着眼した。施設高層部はリブ状のコンクリートファサードによって動きをもたせている。広場に面した中央部は設備バルコニーが配置されていた。通常ネガティブな要素をポジティブなキャラクターとして扱うための素材、構成や熱環境的な解析を重ね、縦型の無数かつ多方向のフィンで覆う構成とした。光の反射により時間帯、季節や天気、また人の動きに応じて「パッシブ・ダイナミック」に変化していく。

We designed facades and landscapes of a newly opened complex in Shibuya in Tokyo. A square with an area of ​​1000 square meters on the front of the facility and a passage through the building along the terrain guide the flow of people going around the city and return the new use and possibilities to the city as a space.In the plaza, people can find nature and various places. Mixed plants in Japan and the West change the expression by season and growth.
Facade design focuses on the movement as a “group” of nature, such as the sudden change of direction of a fish, sudden change of direction of a fish, sudden appearance of birds and predators when encountering the wind and birds. The high-rise facility of the facility is covered with rib-shaped concrete facade. The facility balcony was located in the center facing the square.The material, composition, and thermal environment analysis for handling negative elements normally as positive elements were repeated, and it was configured to cover with innumerable and multi-directional Fins of vertical type. It changes to “passive / dynamic” according to reflection of light, according to time zone, season, weather, and human movement.

Project Name

SHIBUYA CAST.

Information

  • Year

    2017

  • Category

    Architecture, Facade

  • Status

    Built

  • Location

    東京, 日本 Tokyo, Japan

  • Photo Credit

    川澄・小林研二写真事務所 Kawasumi・Kobayashi Kenji Photograph Office

  • Collaborator

    日本設計・大成建設一級建築士事務所共同企業体

    Nihonsekkei, Taisei Design

View Detail