千駄ヶ谷の住宅地に計画された、地上5階建のオーナー住戸を含む共同住宅と貸事務所で構成される複合ビル。

 

矩形のコンクリートボリュームが押し出されたり、引っ込んだりしながら重なり、そのボリュームのずれた部分を外部階段やテラス・バルコニー、軒下として再定義することで、様々な外部空間が建物の各部に襞のように織り込まれる構成としている。

 

都心の住宅地の厳しい斜線制限、日影規制に対して、天空率などを利用しながらできるだけ多くの空間の気積を確保する一方、建物としては上階にいくほどセットバックしたり、また全体ボリュームを細かく分節することで周辺の街並みとのスケールの調和を図っている。

外部階段は建物ボリュームにまきつくように配置され、一見複雑な経路を描いているように見えるが、避難経路として一筆書き状になっており、2階の事務所はこの階段を使ってダイレクトにアクセスでき、それが第三者にとっても明示的になっている。一方でそこからの上階の住戸は北側EVを使うことを前提になっており、事務所利用者と住民の動線が交錯しないようなミニマルな動線計画となっている。

 

ボリュームがXY軸方向に複雑にオフセットしていくという全体構成をまとめるにあたって、3D CADによる一貫した作業環境と検討フローを構築し、設計監理の効率化をはかった。
天空率、日影検討に際して、CADによる算定ツールを独自に作成し(Rhino+Grasshopperによるスクリプト)、精度の高いリアルタイムでの法適合検証をしながら、複雑な形態のボリュームスタディを行った。
また各階のプランがすべて異なるという条件であるため、設備配管も含めてすべて3次元データ内でモデル化することで、意匠、機能、施工性・メンテナンス性を総合的に検証しながら設備レイアウト検討・ビジュアライゼーションを行い、施工者との打合せなどにも活用していった。

 

都内の住宅地にたつコンパクトな建物ではあるが、内外を結びつける多様な中間領域を設けることで、都市の風景や活動、風や緑などの自然を感じることができる懐の深い建築にしたいと考えた。

A multi-story complex building planned in the heart of Tokyo’s residential area, comprising five above-ground floors that include owner residences and rental offices. The design incorporates protruding and recessed rectangular concrete volumes that overlap, with displaced sections redefined as external staircases, terraces, balconies, and eaves. Various external spaces are intricately woven into different parts of the building, creating spaces like intricate pleats.

 

Despite strict setback restrictions and shadow regulations in the urban residential area, the building maximizes volumetric space by utilizing factors such as “sky ratio”. The upper floors are setback, and the overall volume is segmented to harmonize with the surrounding cityscape.

 

External staircases are arranged in such a way that it twines around the building volume. Although they appear to create complex paths, they serve as straightforward evacuation routes. The second-floor offices have direct access from ground through these stairs, clearly designated for third-party use. In contrast, residents on upper floors use the north-side elevator, preventing the line of flows between office users and residents from intersecting.

 

In order to organise the overall structure, in which the volumes are complexly offset in the XY axis direction, a consistent study flow using 3D CAD was established to improve the efficiency of design. Original calculation tools were developed using Rhino+Grasshopper scripts for sky ratio and shadow analysis, allowing real-time verification of legal compliance while conducting complex volumetric studies of the complex form.

 

As the plans for each floor were different, we modelled everything in the 3D data, including the facility piping, and conducted facility layout studies and visualisations while comprehensively verifying design, function, constructability and maintainability, and used this information in discussions with the constructors.

 

Although compact, the building, located in Tokyo’s residential area, incorporates diverse intermediate spaces connecting the inside and outside. This design allows residents/office users to feel the gradation between the city’s landscape, activities and natural elements such as wind and greenery, creating an experience that truly embodies the essence of urban living/working.

Project Name

kitasando terrace

Information

  • Year

    2023

  • Category

    Computational Design, Architecture, Algorithm, Work(office), Residencial, Interiors

  • Status

    Built

  • Location

    東京, 日本 Tokyo, Japan

  • Photo Credit

    高木康広 Yasuhiro Takagi

  • Collaborator

    構造: 坪井宏嗣構造設計事務所 / 施工: 前川建設

    Structural Design: Hirotsugu Tsuboi Structural Engineering Company Inc. / Construction: Maekawa construction Inc.

View Detail