台北のアパートメントのリノベーション・プロジェクト。クライアントは我々に、親密な雰囲気と開放性を併せ持つ空間を希望された。「Intimacy=親密さ」がキーワードとなった。我々は、様々な素材でできた独自のスケール感およびテクスチャーを持つカプセル−すなわち小さな部屋、あるいは構成要素−をあちこちに配置した。

 

リビングルームは天井に大きなふたつのアルコーブを内包しており、それぞれの下の領域がゆるやかに「部屋」として位置づけられている。各アルコーブは深い奥行きを持ち、スムーズな曲面で囲まれており、垂直方向に空間が繋がり浮遊する感覚を生み出し、既存の建物の天井高さの低さも緩和されている。リビング空間の主要な壁は、特殊な工法で打込まれたプレキャストコンクリートでできており、アンティークの家具を設置する部分が切り取られており、あるいは古い家具の虚像(ネガ)がキャストされている。コンクリート・パネルの粗い物質感、そして壁に沿って配置される実像/虚像(ポジ/ネガ)のアンティーク家具の鮮やかなテクスチャーにより、新しくリノベーションされたアパートメントには、繊細であり年月を重ねた落ち着いた雰囲気がもたらされている。

 

リビングルームに隣接して、スライディングドアと書斎として使われる小さなコンパートメントが設けられている。この部屋は、仕事および瞑想のための親密な空間として特別にデザインされており、ドアを開放すればリビングルームと繋がり、閉めれば十分な自然光は取り入れながらもプライバシーを確保できる。ドアのパターンは、内部から小さな「カプセル」の像が浮かび上がるよう、デジタルシミュレーションにより創りだされている。子供部屋には、ランダムにボックスが挿入されたウォール・キャビネットが設けられており、それらのボックスは引き出して、収納ボックスとしても使うこともできる。小さなユニットのレイアウトにより、子供部屋に楽しい雰囲気と機能的な柔軟性をもたらしている。

This is an apartment interior renovation project in Taipei. The client wanted to have intimate but open space. Intimacy of each space was the key. noiz tried to create different scale/texture of capsules, or small rooms, or elements, here and there, represented by different materials.

 

The main living has two large coves on the ceiling, which loosely define a functional “rooms” under each. Each cove is unproportionally deep and smooth, so you can sense a vertical continuity of the space and feeling of somewhat floating, so relatively low ceiling of the original building can be diffused. The main wall along the living space is all specially cast PC, with particular cutout of old and treated furniture, or a cast negative form of old furniture. The raw materiality of the concrete panels, as well as vivid texture of those positive/negative furniture along the wall brings in a touch of delicacy and sense of aging to the newly renovated apartment.

 

Right adjacent to the living space is a sliding door wall and a small compartment of a study. This room is specially designed as an intimate space for work and meditation, where you can open up to connect to the living and also isolated while having a lot of natural lights coming through. The pattern on the doors is digitally created so there can be an illusion that the small “capsule” inflates from inside. Kids room has wall-cabinet with randomly inserted boxes, which can be removed and used as independent storing boxes. Small unit layout can offer a playful atmosphere and functional flexibility in the kid’s room.

Project Name

Rui-An Apartment

Information

  • Year

    2012

  • Category

    Products, Architecture, Lighting, Furniture, Interiors

  • Status

    Built

  • Location

    台北, 台湾 Taipei, Taiwan

  • Photo Credit

    Kyle Yu

View Detail